Najprostszy sposób warzenia piwa – fotorelacja cz.2 rozlew

14 grudnia 2013 o 23:22

Dziś kontynuacja opowieści o najprostszym sposobie warzenia piwa. Pierwszą część znajdziecie pod tym linkiem.

Piwo fermentowało ponad dwa tygodnie. Jeśli dopiero zaczynasz warzyć piwo, nie posiadasz cukromierza do kontroli stopnia odfermentowania lub po prostu nie chcesz „grzebać” w piwie w obawie o zakażenie, to lepiej potrzymaj piwo w fermentorze dłużej niż podaje większość instrukcji, czyli około dwóch tygodni, bez zaglądania do niego. Piwo przez to nie będzie wcale gorsze, a unikniesz  wznowienia fermentacji w butelce, przegazowania i w efekcie fontanny piwa wydobywającej się z butelek.

1. Na minimum godzinę przed rozlewem postaw fermentor z piwem na podwyższeniu, czyli np. na stole, w miejscu gdzie wygodnie będziesz mógł/mogła przeprowadzić rozlew.

2. Przygotuj umyte i zdezynfekowane butelki oraz kapslownicę.

3. Do każdej butelki 0,5l wrzuć jeden drops fermentacyjny.

dropsy

4. Zdezynfekuj kranik w fermentorze najlepiej spryskując go spirytusem. Odlej około 100ml i popróbuj 🙂

próbka

5. Nalewaj piwo do butelek, prawie do pełna.

kranik

6. Na szyjce połóż kapsel i zaciśnij go przy pomocy kapslownicy

kapsel   kapslownica zakapslowana

7. Butelki z piwem pozostaw na około tydzień w temperaturze pokojowej, aby piwo się nagazowało, po tym czasie jeśli masz taką możliwość przenieś piwo do chłodniejszego pomieszczenia. Za 3-4 tygodnie piwo jest zdatne do picia. Można je przechowywać kilka miesięcy.

Na zdrowie!!!