Milkshake IPA z mango i czarną porzeczką – receptura

21 lipca 2019 o 19:43

Milkshake IPA z mango i porzeczką ma nie tylko interesujący kolor, ale też rewelacyjny smak, jest bardzo orzeźwiające, a więc idealne na lato.

Sezon na porzeczki w pełni, więc może przyda Wam się receptura na piwo, które popełniłam rok temu. Wyszło bardzo dobre i szybko się rozeszło… Trzeba będzie je powtórzyć!

Receptura na 20l piwa

Zasyp:

4,0kg słód pilzneński 

1.0kg płatki pszeniczne

0,6kg płatki owsiane

Chmiele:

60g chmielu Mosaic

50g chmielu Ekuanot

Dodatki:

1,2kg pulpy z mango

0,65kg czarnej porzeczki

0,6kg laktozy

Drożdże:

11,5g drożdże US-05

 

Zacieranie:

Wsyp płatki do 5l ciepłej wody i powoli podnieś temperaturę do wrzenia, ciągle mieszając. Następnie dolej około 10l ciepłej wody i podgrzej całość do temperatury 70°C. Wsyp ześrutowany słód ciągle mieszając. Temperatura powinna się ustalić na poziomie 66-68°C, utrzymaj ją przez 40 minut. Podgrzej zacier do 72°C i utrzymaj taką temperaturę przez 10 minut lub do negatywnego wyniku próby jodowej. Podgrzej zacier do 76°C i przenieś do filtracji.

Filtracja:

Wysładzaj wodą o temperaturze 76-78°C do uzyskania około 23l brzeczki.

Gotowanie:

Brzeczkę gotuj 60 minut.  W 50 minucie gotowania dodaj laktozę. Po 60 minutach wyłącz podgrzewanie i dodaj 50g chmielu Equanot. Brzeczkę szybko schładzamy do temperatury 16-18°C. Schłodzoną brzeczkę przelej do fermentora starając się pozostawić jak najwięcej chmielin w garnku. Napowietrz i dodaj drożdże, które wcześniej można uwodnić.

Fermentacja:

Fermentację burzliwą przeprowadzaj w temperaturze około 18-20°C. Po 2-3 dniach fermentacji burzliwej dodaj pulpę z mango i porzeczki *. Po około 9-10 dniach sprawdź, czy fermentacja zakończyła się. Jeśli tak, to piwo możesz przelać na cichą do innego fermentora, bądź też zostawić w tym samym fermentorze. Jeśli masz taką możliwość cichą prowadź w temperaturze kilka stopni niższej niż burzliwą. Dwa dni przed rozlewem dodaj chmiel Mosaic.

Rozlew:

Przed rozlewem musisz bardzo dokładnie przefiltrować piwo, tak aby pozbyć się chmielin i resztek owoców. Butelkujemy z użyciem około 140-150g glukozy.

Degustacja:

Milkshake IPA bardzo szybko nadaje się do degustacji, praktycznie po tygodniu jest już nagazowane i zdatne do picia.  Nie powinno się go zbyt długo przechowywać, najlepiej smakuje świeże.

*pulpa z mango jest sterylna, więc można ją wlać bezpośrednio z opakowania do fermentora. Porzeczki trzeba dokładnie wypłukać przed użyciem, jeśli ktoś bardzo obawia się infekcji można je potraktować lekkim roztworem nadwęglanu sodu, a i tak na końcu najlepiej przepłukać je czystą wodą. Ja przed użyciem porzeczki lekko rozdrobniłam blenderem.

Oczywiście do tego Milkshake IPA możecie użyć innych owoców, smak możecie też wzbogacić dodając wraz z owocami przeciętą laskę wanilii. Warto poeksperymentować 🙂