Irish Red Ale – wskazówki do zacierania, chmielenia i fermentacji

21 października 2018 o 15:46

Irish Red Ale jest jednym z prostszych piw do uwarzenia. Spokojnie mogę je polecić każdemu początkującemu piwowarowi. Wystarczy dobra, sprawdzona receptura, a samo wykonanie nie powinno nastręczyć żadnych trudności. W zasypie nie ma surowców niesłodowanych, które mogłyby  utrudniać filtrację. Zacieranie można przeprowadzić w jednej temperaturze. Chmielu za dużo nie dodajemy, więc problemu z chmielinami nie będzie. Fermentacja w standardowych temperaturach dla górnej fermentacji, więc nic tylko warzyć!

 

ZACIERANIE 

Polecam zacieranie jednotemperaturowe. Godzinna przerwa w około 66-68°C spowoduje odpowiedni balans między fermentującymi i niefermentującymi cukrami. Palony jęczmień najlepiej dodać przy podnoszeniu temperatury zacieru do 76°C. Dzięki temu unikniemy palonych akcentów w gotowym piwie.

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE

Czas gotowania, to standardowe 60-70 minut. W przypadku irish red ale stosuje się zazwyczaj tylko jedną dawkę chmielu na początku gotowania. Można ewentualnie dodać drugą dawkę chmielu na około 15-20 minut przed końcem gotowania. W tradycyjnych wersjach chmielenie na aromat nie jest stosowane. Polecam dodanie uwodnionego mchu irlandzkiego lub Whirlfloc na 10 minut przed końcem gotowania. Powinien pomóc nam sklarować brzeczkę, co jest niezwykle istotne, aby ładnie wyeksponować czerwony kolor piwa.

 

FERMENTACJA

Fermentacji powinna być przeprowadzona raczej w dolnej granicy temperatury pracy drożdży ejlowych, czyli około 18°C. Pozwoli, to uzyskać czysty profil bez zbędnej ilości estrów. Powinniśmy zadbać o to aby piwo jak najlepiej sklarować. Można przelać na cichą fermentację, można też przeprowadzić coldcrash (czyli młode piwo mocno schłodzić), można zastosować karuk lub żelatynę. Wszystko po to, aby wydobyć czerwony kolor piwa. Niestety przy mętnym piwie nigdy nie uzyskamy zadowalających efektów, jeśli chodzi o barwę, dlatego tak ważne jest aby piwo miało jak najmniej zmętnień i osadów.

 

Artykuł w lekko zmienionej wersji ukazał się w kwartalniku PIWOWAR 25/2017

Zachęcam do przeczytania poprzednich artykułów z serii:

a pod tym linkiem znajdziecie porady jak uzyskać czerwony kolor piwa.