Foreign Extra Stout – receptura

28 lutego 2014 o 07:55

Wpis na temat stoutów kiedyś w przyszłości popełnię, bo to wdzięczny temat. Dziś receptura na piwo z którego jestem bardzo zadowolona. Piwo proste do uwarzenia, fermentujące w temperaturze pokojowej. Bardzo pijalne, w moim odczuciu lepsze od Guinnessa 🙂

FOREIGN EXTRA STOUT

Zasyp
– 5,0kg słodu pilzneńskiego
– 0,3kg słód Caraaroma
– 0,2kg jęczmień palony
– 0,1kg Carafa I
– 0,4kg płatki jęczmienne

Zacieranie
Płatki  skleikowałam w 2l wody.

kleikowanie kleikowanie1 kleikowanie 2

Następnie zmieszałam je z 14l wody i podgrzałam do 66C. Wsypałam wszystkie słody.

zacieranie3 zacieranie4 slod wsypywanie zacieranie6

Temperaturę ustaliłam na 64C. Przerwa 45 minut. Podgrzałam do 72C, przerwa 30 minut. Wygrzanie zacieru do 76C.

Filtracja i wysładzanie

filtracja2 filtracja5 filtracja3 filtracja4 filtracja6

Gotowanie i chmielenie

Czas gotowania: 65 minut
Chmielenie:
35g Aurora  w 10 minucie gotowania
45g Styrian Goldings w 55 minucie gotowania

gotowanie gotowanie1

Wybicie 21l brzeczki o ekstrakcie 14,4Blg. Brzeczka zadana starterem Wyeast 1581 Belgian Stout. Fermentacja 7 dni w temperaturze około 21C, fermentacja cicha 2 tygodnie w tej samej temperaturze. Zabutelkowane z dodatkiem 140g glukozy.

Leżakowanie minimum 6 tygodni!