American Wheat – historia i charakterystyka

9 maja 2014 o 00:09

American Wheat to dość nietypowy pszeniczniak, na próżno szukać w nim nut goździkowych, a i banany nie są zbyt mile widziane. To co łączy je z bawarskim kuzynem, to wybitnie orzeźwiający charakter i duża pijalność.


Sama długo błądziłam zanim zrozumiałam „z czym to się je” i że warzenie American Wheat nie polega tylko na dorzuceniu do standardowego Hefe-Weizena dużej dawki amerykańskich chmieli na aromat. Jednie zasyp jest bardzo podobny do tego znanego z Weizena, natomiast inny jest dobór chmielu, inne są drożdże oraz inna technologia produkcji.

Oczywiście korzenie tego stylu tkwią w Bawarii, ale amerykańskie browary zaczęły warzyć je po swojemu. Zmiana dotyczyła przede wszystkim zastosowanych drożdży. Typowe drożdże do piw pszenicznych zastąpiono obecnymi w każdym browarze drożdżami górnej lub czasami dolnej fermentacji o neutralnym profilu smakowo-zapachowym. Naturalną rzeczą jest też zastąpienie chmieli kontynentalnych odmianami amerykańskimi. American Wheat powstał jako odpowiedź amerykańskich rzemieślniczych browarów na zapotrzebowanie na piwa mniej chmielone, rześkie, lekkie, to był chyba taki drugi krok piwnej rewolucji po zachłyśnięciu się lupuliną.

Styl ten ewoluuje, zmienia się, zdarzają się wersje coraz mocniej nachmielone, należy jednak pamiętać, że nie jest to pszeniczna AIPA i umiar jest wskazany.

 

Krótka charakterystyka:
Barwa – od jasno słomkowej do złotej. Piwo może być lekko mętne, opalizujące.
Piana – biała, trwała, obfita.
Aromat – zapach słodu pszenicznego, lekkie aromaty owocowe, aromat chmielowy na różnym poziomie od bardzo delikatnego aż do bardzo intensywnego zapachu amerykańskich odmian chmielu. Poza zapachem cytrusowym i żywicznym dopuszczalne są także nuty kwiatowe i korzenne pochodzące od chmielu. Aromat chmielowy nie powinien przykrywać aromatów pochodzących od słodów. Niepożądany jest zapach fenolowy (goździkowy), oraz bananowy.
Smak – podobnie jak w zapachu – smak słodu pszenicznego, zbożowy, owocowy. Goryczka na poziomie niskim do średnim. Niepożądane są posmaki bananowo-goździkowe.
Odczucie w ustach – treściwość od lekkiej do średniej. Nagazowanie zazwyczaj dość duże.
Wrażenie ogólne – orzeźwiające, lekkie piwo o charakterystycznym dla piw pszenicznych posmaku zbożowym i pięknym aromacie chmielowym.

 

Parametry według BJCP:
Gęstość początkowa: 10-13,5Blg (OG=1.040 – 1.055)
Goryczka: 15-30IBU (FG = 1.008 – 1.013)
Gęstość końcowa: 2,1-3,3Blg
Kolor: 3-6SMR
Alkohol objętościowo: 4-5,5%

Parametry według PSPD
Gęstość początkowa: 10-13,5Blg
Gęstość końcowa: 1-3,5Blg
Goryczka: 15-35IBU
Kolor: 4-20EBC
Alkohol objętościowo: 4-5,5%

W następnym wpisie znajdziecie porady dotyczące doboru surowców do uwarzenia American Wheat.