Irish Red Ale – historia i charakterystyka

8 października 2018 o 11:34

Irlandia? Piwo? Większość osób od razu odpowie stout. Tymczasem okazuje się, że w Irlandii piwo warzono jeszcze na długo przed narodzinami Arthura Guinnessa. Irlandzcy misjonarze przywędrowali do Europy kontynentalnej w VI wieku i zaczęli warzyć piwo, niestety ciężko teraz stwierdzić kto kogo uczył, czy Irlandczycy uczyli się od braci z kontynentu, czy odwrotnie. Potwierdzono, natomiast, że piwo na wyspach warzyli też Vikingowie, a później w Średniowieczu Celtowie i co najbardziej interesujące w kontekście tego artykułu – piwo to miało barwę czerwoną!

Smakowało zapewne zupełnie inaczej od współczesnych interpretacji stylu. Niestety problem z IRA jest taki, że nie ma jednego wzorca stylu, jednego wybitnego przykładu. Gdy mówimy o belgian golden strong ale od razu kojarzymy go z Duvelem, gdy mówimy o stoucie na myśl przychodzi nam Guinness, gdy mówimy o czeskim pilznerze przed oczami staje nam kufel z logo Pilsner Urquell. Z irish red ale jest inaczej.  Dziś tak naprawdę styl ten jest bardziej popularny w Ameryce niż samej Irlandii. Podzielił tym samym losy bursztynowych piw z kontynentu takich jak vienna lager czy alt. Jest kilka cech wyróżniających IRA, jest to przede wszystkim czerwona barwa, a także słodowy charakter, niska goryczka i brak aromatu chmielowego. Oczywiście pojawiają się wciąż nowe, bardziej wyraziste wersje często imperialne, mocniej nachmielone, o intensywnym chmielowym aromacie.

KRÓTKA CHARAKTERYSTYKA STYLU IRISH RED ALE

AROMAT

Umiarkowany aromat słodowy z nutą karmelu i tostów. Aromat chmielowy zazwyczaj nie jest obecny, jeśli występuje ma charakter ziołowy, ziemisty lub kwiatowy. Nuta maślana jest akceptowana, ale niekonieczna. Dobrze jeśli kojarzy się ona z toffi lub z maślanym popcornem. Charakter Irish Red Ale powinien być neutralny, estry owocowe oraz alkohole wyższe nie powinny być mocno wyczuwalne.

SMAK

Umiarkowana słodowa lub karmelowa słodycz, ale z wytrawnym finiszem. Może mieć posmak maślany, toffi. Może być wyczuwalny smak ziarna, herbatników, tostów. Goryczka umiarkowana do średnio niskiej.  Goryczka jest zazwyczaj bardziej wyczuwalna niż wynikałoby to z oznaczenia IBU, a to za sprawą dodatku ciemnych słodów.

WYGLĄD

Kolor bursztynowy do głęboko czerwono-miedziany. Pożądane są wersje o odcieniu czerwonym. Klarowne o pianie niskiej do średniej, o barwie złamanej bieli do ciemnokremowej.

ODCZUCIE W USTACH

Treściwość średnioniska do średniej. Diacetyl jeśli występuje nadaje piwu gładkości. Wysycenie umiarkowane.

WRAŻENIE OGÓLNE

Balans przesunięty lekko w stronę słodowości. W smaku i zapachu obecne nuty słodowe, karmelowe, toffi, herbatnikowe.

 

PARAMETRY IRISH RED ALE wg BJCP 2015

ekstrakt początkowy – 9,0 – 11,5Blg

ekstrakt końcowy – 2,5 – 3,5Blg

goryczka – 18 – 28IBU

barwa – 18-28EBC

zawartość alkoholu (obj.) – 3,8 – 5,0%

 

Artykuł w lekko zmienionej wersji ukazał się w kwartalniku PIWOWAR 25/2017