Brown porter pomarańczowo-waniliowy – relacja z warzenia

12 maja 2019 o 19:49

Postanowiłam trochę odstąpić od klasyki i uwarzyć coś z dodatkami. Zamysł był taki aby piwo było ciemne, lekkie, orzeźwiające i obłędnie pachnące pomarańczą i wanilią. Jako bazę wykorzystałam brown porter, jako lekkie, ciemne, łagodne piwo. Zostało ono uzupełnione pomarańczami i wanilią. Powinno się super komponować 🙂

20.04.2019 POMARAŃCZOWO-WANILIOWY BROWN PORTER

20l, 11,8Blg, ∼47EBC, ∼19IBU

 

SUROWCE

Zasyp:

Chmiele:

Dodatki

Drożdże:

ZACIERANIE

  • do wody dodałam łyżeczkę gipsu
  • 30 minut w 64C
  • 40 minut w 72C – pod koniec tej przerwy wrzucona została prażona pszenica
  • wygrzew do 77C

GOTOWANIE i CHMIELENIE

Czas gotowania 60 minut

Chmiel Oktawia dodany w 15 minucie gotowania.  Zest, sok i suszone pomarańcze dodane po wyłączeniu grzania.

FERMENTACJA

Schłodzona i napowietrzona brzeczka została zadana drożdżami S-04 prosto z saszetki. Fermentacja w temperaturze około 20C. Po 3 tygodniach piwo zostało przelane na cichą, trafiła do niego laska wanilli, przekrojona wzdłuż i macerowana 1 dzień w odrobinie whisky.

brown porter

brown porter – zadanie drożdży

Po cichej piwo ma super aromat 🙂

 

Cdn…

 

Może zainteresują Cię podobne tematy: