American Wheat – receptura

4 kwietnia 2015 o 22:28

Długo dochodziłam do idealnej receptury na lekkie orzeźwiające American Wheat. Amerykańska pszenica to jedno z najczęściej warzonych piw w uCiesznym Browarku. Nie jest to receptura dla miłośników mocnej goryczki i intensywnego aromatu amerykańskich chmieli, za to zadowoli wszystkich którym marzy się jasne, lekkie, sesyjne piwo, które można pić jedno po drugim, które pięknie pachnie cytrusami i żywicą i wspaniale smakuje.  Co ważne receptura jest bardzo prosta, nawet początkujący piwowar bez problemu poradzi sobie z warzeniem, a efekty zazwyczaj są wyśmienite.

AMERICAN WHEAT

Receptura na 20l piwa o ekstrakcie 13Blg

Zasyp:

– 2,2kg słód pilzneński

– 2,2kg słód pszeniczny

Zacieranie i filtracja:

Ześrutowany słód wsypujemy do 13l wody o temperaturze 69°C i ustalamy temperaturę na 67-68°C i utrzymujemy ją 1 godzinę lub do negatywnej próby jodowej. Podgrzewamy do temperatury 76-78°C i rozpoczynamy filtrację. Wysładzamy aż do uzyskania 23-24l brzeczki.

Gotowanie i chmielenie:

Brzeczkę gotujemy 60 minut.

Chmielenie:

– 15g chmielu Citra na początku gotowania

– 15g chmielu Amarillo w 45 minucie gotowania

– 30g chmielu Citra tuż po wyłączeniu palnika

Chłodzenie i fermentacja:

– Brzeczkę schładzamy do około 17°C, napowietrzamy i zadajemy drożdżami Wyeast 1010 American Wheat lub FM 50 Kłosy Kansas też suchymi US-05 lub Danstar Nottingham.

Fermentujemy około 7-10 dni temperaturze 17-20°C. Po ustaniu fermentacji piwo możemy zabutelkować, pomijając fermentację cichą.

Rozlew i degustacja:

Butelkujemy z dodatkiem 150g glukozy. Piwo najlepsze jest młode, pierwsze butelki możemy otworzyć po 2-3 tygodniach od rozlewu.

 

Polecam wypróbowanie różnych odmian amerykańskich i nowozleandzkich chmieli, w różnych kombinacjach.

Właśnie skończyliśmy warzenie amerykańskiej pszenicy chmielonej chmielem Equinox, czekamy na efekty…

 

Polecam pozostałe wpisy dotyczące American Wheat:

– American Wheat – historia i charakterystyka

American Wheat – wskazówki do zacierania, chmielenia i fermentacji

American Wheat – surowce