Najprostszy sposób warzenia piwa – fotorelacja

22 listopada 2013 o 00:34

Wczoraj do moich rąk trafiły brewkity polskiego producenta Gozdawa. Nie byłabym sobą gdybym ich nie przetestowała, tym bardziej, że trzymam kciuki za tą ciekawą inicjatywę…, ale do rzeczy. Na przykładzie Gozdawy pokażę jak mając mało czasu i niewiele sprzętu można uwarzyć swoje własne, niepowtarzane, znakomite piwo w domu.

Co musimy przygotować na początek?

Ja skorzystałam z puszki Gozdawa PIWOSZ Christmas Ale 1,7kg oraz 1,5kg belgijskiego ciemnego cukru kandyzowanego.

Sprzęt jakim musimy dysponować:

- garnek minimum 5l

- plastikowe mieszadło lub metalowa chochla

- fermentor z kranikiem i rurką fermentacyjną

- kubek lub zlewka

- środek do dezynfekcji np. nadwęglan sodu

- termometr

11 KROKÓW DO UWARZENIA WŁASNEGO PIWA

1. Fermentor umyj i zdezynfekuj. Zrób to zgodnie z instrukcją na opakowaniu środka do dezynfekcji.

2. Z puszki zdejmij wieko i wyjmij drożdże. Zedrzyj papierową obwolutę.

1. pucha  2. pucha gola

3. Włóż zamknięta puszkę do gorącej wody (zawartość będzie łatwiej wylać).

pucha grzanie

4. Do wyparzonego kubka wlej około 100ml przegotowanej, wystudzonej (poniżej 30stopni C) wody, wsyp drożdże, nie mieszaj, przykryj kubek folią aluminiową.

wsypywanie drozdzy  drozdze zakrywka

5. Do garnka nalej 2,5-3l wody (ja nalałam 3l i troszkę ciężko było mi się ostatecznie zmieścić w 5l garnku), podgrzej wodę i wsyp 1,5kg cukru kandyzowanego ciemnego (w ostateczności zwykłego białego cukru).

cukier nawazanie  cukier wsypywanie cukier wsypywanie 2

6. Podgrzej, dodaj zawartość puszki, zagotuj. Gotuj kilka minut. Pamiętaj aby ciągle mieszać!

otwieranie puszki  mieszanie  wrzenie

7. Przelej zawartość garnka do zdezynfekowanego fermentora i uzupełnij zimną wodą do 21l. Ja użyłam zwykłej kranówki. Jeśli obawiasz się o jakość mikrobiologiczną swojej wody, to możesz ją przegotować i wystudzić. Możesz też użyć najtańszej wody mineralnej z marketu. Brzeczkę trzeba napowietrzyć, więc dobrze jest całość intensywnie mieszać.

ekstrakt w fermentorze  dolewanie wody 1

8. Zamieszaj drożdże w kubku, zakręcając nim lekko. Sprawdź temperaturę przygotowanej brzeczki. W przypadku tego brewkita producent zaleca temperaturę zadawania drożdży 22-25 stopni C. Jeśli temperatura brzeczki jest wyższa niż zalecana wówczas brzeczkę trzeba schłodzić np. wystawiając fermentor do chłodnego pomieszczenia lub zimą na zewnątrz. Do pomiaru temperatury użyj termometru ciekłokrystalicznego naklejanego na fermentor lub też elektronicznego bądź alkoholowego (oczywiście wcześniej zdezynfekowanego).

drozdze ruszyly  fermentor temperatura

9. Wlej do fermentora drożdże z kubka.

zadawanie drozdzy

10. Zamknij fermentor pokrywką z rurką fermentacyjną. Do rurki nalej wody.

wlewanie wody do rurki  fermentor

11. Fermentor ustaw w miejscu o temperaturze pokojowej i zapomnij o nim na kilka dni :)

Za dni kilka napiszę jak piwo rozlać do butelek, a Ty w tym czasie przygotuj 40 butelek, kapsle, kapslownicę i dropsy fermentacyjne.

 

Wskazówki dotyczące rozlewu znajdziecie w tym wpisie a wrażenia z degustacji tutaj.